free site builder

Over Le Marche

Wanneer je aan een vakantie in Italië denkt, denk je misschien al snel aan het Gardameer, Toscane en Sicilië. Stuk voor stuk prachtig natuurlijk, maar er is nog veel meer te ontdekken in Italië! Eén van die verborgen parels is de regio Le Marche, of: De Marken. hier ontdek je waarom deze regio een echte aanrader is. 

‘Onbekend maakt onbemind’ geldt zeker niet voor Le Marche. Deze Italiaanse regio mag dan wat minder bekend zijn bij het grote publiek, maar dat zegt niets over haar schoonheid. De ligging tussen de Adriatische zee en de Apennijnen zorgt ervoor dat je het beste van beide werelden hebt: lange zand- en kiezelstranden, maar ook knusse bergdorpjes met een waanzinnig uitzicht.

Ook zijn er tal van mooie steden om te bezoeken. Zo heb je Ancona (de hoofdstad) en daaronder het gebied Monte Conero, dat bekend staat om haar goede wijnen. Andere aanraders zijn Urbino, Pesaro, Fano, Macerata, Ascoli Piceno en Fermo, waar je mooie grote pleinen, gezellige bars en restaurants, historische gebouwen en vele musea vindt. Heel leuk om te ontdekken!

Le Marche in het kort
Oppervlakte: 9649 km2, inwonertal: 1,469,990,  

Le Marche in het kort: oppervlakte: 9649 km2, inwonertal: 1,469,990,  
provincies: 5; Pesaro Urbino,Ancona, Macerata, AscoliPiceno en Fermo.
Hoofdstad: Ancona, vliegveld: Ancona, afstand vanuit Utrecht: 1500 km, kustlijn: 180 km

Le Marche is de enige Italiaanse regio met een meervoudsvorm, misschien vanwege de grote variëteit aan landschappen, haar prachtige kustlijn, de bergen in het binnenland en de het glooiende heuvellandschap daartussen of misschien vanwege de vele dialecten die er gesproken worden, wie weet... Je vind le Marche in Midden-Italie, in het oosten grenzend aan de Adriatische zee en in het westen aan Umbria en Toscane. Le Marche heeft een schilderachtig heuvellandschap met een deels vlakke kuststrook en bergketens landinwaarts. Tussen zee en bergen slechts zo’n 50 kilometer. De streek is authentiek en ongerept en nog relatief onbekend bij de toeristen, al kom je ze de laatste jaren steeds vaker tegen. De meeste toeristen zijn nog altijd de Italianen zelf die hun vakantie vieren aan de kust. In het binnenland, in de dorpen op de heuveltoppen en in de prachtige middeleeuwse stadjes is het ook in de zomer nog altijd rustig.

De 180 kilometer lange kust is een aaneenschakeling van uitgestrekte zandstranden onderbroken door de rotskusten en idyllische baaien van de twee natuurparken: de Conero zuidelijk van Ancona en Monte San Bartelo ten noorden van Pesaro. In veel badplaatsen langs de kust wappert de Bandiera Blu, de blauwe vlag die aangeeft dat de kwaliteit en de zuiverheid van het zeewater en de zorg voor het milieu op die plaats in orde zijn. Vlak na de vlakke kustlijn begint het heuvellandschap wat ongeveer 70% van de regio beslaat. Het heuvellandschap heeft een gevarieerde flora en fauna. Wijn-en olijfgaarden, velden met graan en zonnebloemen en bossen wisselen elkaar af. Prachtige oude stadjes sieren de heuveltoppen.Het landschap kent schitterende vergezichten en leent zich uitstekend voor het maken van wandel- , fiets- en paardrijtochten. Ook met de auto, motor of scooter kun je er mooie tochten maken. De Monte Sibillini, behorend tot de Apennijnen heeft de Monte Vettore (2476m) als hoogste berg maar dankt haar naam aan de Monte Sibilla (2175m). De bergketen wordt door 5 rivierdalen gesneden. De prachtige ruige schoonheid van de natuur nodigt uit tot het maken van wandeltochten en bergbeklimmingen. In de winter wordt er in het gebied volop geskied.


Vakantie in le Marche betekend zeker genieten van de prachtige natuur, de mooi gerestaureerde stadjes, de rust en de gastvrijheid van de bevolking. Heerlijk eten en de afwisseling van natuur en cultuur met een dagje strand maken le Marche tot een ideale vakantiebestemming.

Le Marche

Het Authentieke Italie

Keuken


Het eten van Le Marche wordt beïnvloed door zowel de kust als het binnenland. Schalen met vlees, gegrild op houtskool, worden geserveerd in het achterland, terwijl gerechten van vers gevangen vis geserveerd worden in de restaurants aan de kust. In de herfst staan er vaak truffels op het menu - de stad Acqualagna is een van de belangrijkste centra in Italië voor truffels.


Wijn


Wijnliefhebbers zullen genieten van de in Le Marche geproduceerde wijnen zoals de Verdicchio, een droge witte wijn. Voor diegenen die liever rood drinken zijn er bijvoorbeeld de Rosso Conero wijnen uit het Conero gebied aan de kust.

Feesten


Le Marche is gastheer van een aantal bekende zomerfestivals die zich veelal richten op de muziek zoals het Rossini Opera Festival in Pesaro en het openlucht operafestival dat in de zomermaanden plaatsvindt in de arena sferesteria in Macerata.


Klimaat


De lente is een prachtige tijd om Le marche te ontdekken: de natuur ontluikt en de temperaturen zijn perfect voor een dagje sightseeing. De zomer is warm en droog, met temperaturen vaak meer dan 30 Het warme weer loopt vaak door tot in september. Tegen het einde van de maand en in oktober, worden de luchten scherper, een voorloper van het begin van de herfst.

Vliegen naar Le Marche

Le Marche zelf kent een, centraal gelegen, vliegveld bij Ancona. Hier wordt op gevlogen door Ryanair vanuit Weeze (Dusseldorf, Duitsland) en Charleroi (Belgie).

Vliegvelden velden in de buurt:
Ancona centraal voor heel Le Marche.
Rimini, ten noorden van Le Marche op 40 km. 
Bologna ten noorden van Le Marche op 170 km. 
Perugia ten westen van Le Marche op 115 km.

U kunt vanaf Amsterdam meedere keren per dag op Bologna vliegen, zo ook vanaf Brussel (Zaventem). Vanuit het zuiden/ oosten van nederland kunt u vliegen vanaf Eindhoven  of Weeze naar Bologna en/of Ancona. Vanaf Brussel Charleroi vliegt u op Ancona, Bologna en/of Perugia

FOLLOW US