Over Le Marche

Wanneer je aan een vakantie in Italië denkt, denk je misschien al snel aan het Gardameer, Toscane en Sicilië. Stuk voor stuk prachtig natuurlijk, maar er is nog veel meer te ontdekken in Italië! Eén van die verborgen parels is de regio Le Marche, of: De Marken. hier ontdek je waarom deze regio een echte aanrader is.

‘Onbekend maakt onbemind’ geldt zeker niet voor Le Marche. Deze Italiaanse regio mag dan wat minder bekend zijn bij het grote publiek, maar dat zegt niets over haar schoonheid. De ligging tussen de Adriatische zee en de Apennijnen zorgt ervoor dat je het beste van beide werelden hebt: lange zand- en kiezelstranden, maar ook knusse bergdorpjes met een waanzinnig uitzicht.

Ook zijn er tal van mooie steden om te bezoeken. Zo heb je Ancona (de hoofdstad) en daaronder het gebied Monte Conero, dat bekend staat om haar goede wijnen. Andere aanraders zijn Urbino, Pesaro, Fano, Macerata, Ascoli Piceno en Fermo, waar je mooie grote pleinen, gezellige bars en restaurants, historische gebouwen en vele musea vindt. Heel leuk om te ontdekken!

Le Marche

Le Marche in het kort: oppervlakte: 9649 km2, inwonertal: 1,469,990,  
provincies: 5; Pesaro Urbino,Ancona, Macerata, AscoliPiceno en Fermo.
Hoofdstad: Ancona, vliegveld: Ancona, afstand vanuit Utrecht: 1500 km, kustlijn: 180 km

Le Marche is de enige Italiaanse regio met een meervoudsvorm, misschien vanwege de grote variëteit aan landschappen, haar prachtige kustlijn, de bergen in het binnenland en de het glooiende heuvellandschap daartussen of misschien vanwege de vele dialecten die er gesproken worden, wie weet... Je vind le Marche in Midden-Italie, in het oosten grenzend aan de Adriatische zee en in het westen aan Umbria en Toscane. Le Marche heeft een schilderachtig heuvellandschap met een deels vlakke kuststrook en bergketens landinwaarts. Tussen zee en bergen slechts zo’n 50 kilometer. De streek is authentiek en ongerept en nog relatief onbekend bij de toeristen, al kom je ze de laatste jaren steeds vaker tegen. De meeste toeristen zijn nog altijd de Italianen zelf die hun vakantie vieren aan de kust. In het binnenland, in de dorpen op de heuveltoppen en in de prachtige middeleeuwse stadjes is het ook in de zomer nog altijd rustig.

De 180 kilometer lange kust is een aaneenschakeling van uitgestrekte zandstranden onderbroken door de rotskusten en idyllische baaien van de twee natuurparken: de Conero zuidelijk van Ancona en Monte San Bartelo ten noorden van Pesaro. In veel badplaatsen langs de kust wappert de Bandiera Blu, de blauwe vlag die aangeeft dat de kwaliteit en de zuiverheid van het zeewater en de zorg voor het milieu op die plaats in orde zijn. Vlak na de vlakke kustlijn begint het heuvellandschap wat ongeveer 70% van de regio beslaat. Het heuvellandschap heeft een gevarieerde flora en fauna. Wijn-en olijfgaarden, velden met graan en zonnebloemen en bossen wisselen elkaar af. Prachtige oude stadjes sieren de heuveltoppen.

Het landschap kent schitterende vergezichten en leent zich uitstekend voor het maken van wandel- , fiets- en paardrijtochten. Ook met de auto, motor of scooter kun je er mooie tochten maken. De Monte Sibillini, behorend tot de Apennijnen heeft de Monte Vettore (2476m) als hoogste berg maar dankt haar naam aan de Monte Sibilla (2175m). De bergketen wordt door 5 rivierdalen gesneden. De prachtige ruige schoonheid van de natuur nodigt uit tot het maken van wandeltochten en bergbeklimmingen. In de winter wordt er in het gebied volop geskied.

Vakantie in le Marche betekend zeker genieten van de prachtige natuur, de mooi gerestaureerde stadjes, de rust en de gastvrijheid van de bevolking. Heerlijk eten en de afwisseling van natuur en cultuur met een dagje strand maken le Marche tot een ideale vakantiebestemming.

Le Marche

Het Authentieke Italië

Reisgidsen over Le Marche

Uitstapjes in de regio

Hoewel het heerlijk is om te ontspannen bij La Giravolta, is er ook veel te doen in de regio. Er zijn festivals, kastelen, musea, kerken en andere culturele bezienswaardigheden. Het strand is vlakbij, er zijn leuke plekken om te shoppen en genieten van ongerepte natuur kan onder andere in het natuurgebied Parco Naturale Regionale Gola della Rossa e di Frasassi. Hierbij een paar tips voor uitstapjes in de omgeving.

Fano
Fano is een prachtige stad. Nog vrijwel geheel ommuurd met de Romeinse poort van keizer Augustus als toegang. De stad bestaat uit veel leuke straatjes en een mooi plein. Eind juli is er een jazz festival wat grotendeels aan zee plaats vindt. De ‘passeggiata’ is een leuke boulevard waar ’s avonds veel families te vinden zijn om een ijsje te eten of een terrasje te pakken. Aan de kust zijn diverse stranden die voornamelijk bezocht worden door de lokale bewoners.

Urbino
Urbino is een van de pareltjes van Le Marche, op 45min. rijden vanaf La Giravolta. Urbino mag je eigenlijk niet missen bij een bezoek aan Le Marche Deze kleine stad, gelegen in de noordelijke heuvels van de regio Le Marche, werd in de vijftiende eeuw omgetoverd van een versterkt, middeleeuws stadje tot een oogverblindende, volmaakte stad in renaissancestijl die werkelijk alle verwachtingen overtrof. Sinds 1998 schittert dit renaissancejuweel op de Werelderfgoedlijst van Unesco – als enige plek in Le Marche. Er zijn een groot aantal culturele hoogtepunten waarvan het ‘Palazzo ducale’ de belangrijkste is. Ook het bezoeken waard is de woning waar de grote schilder en architect Raffaello Sanzio, ook bekend als Raphael, geboren is in 1483. In de woning is een museum gevestigd. In de zomer zijn er vele festivals en activiteiten in Urbino, waaronder het ‘Festa dell’Aquilone’, ofwel vliegerfestival.

Senigallia
Senigallia is een havenstadje op ongeveer 40 minuten van La Giravolta. In Senigallia vind je ‘La spiaggia di velluto’ ofwel ‘het fluwelen strand’. Het heerlijke 13 kilometer lange zandstrand is het paradijs voor elke strandliefhebber. Ook omdat je hier zeker tachtig tot honderd meter de zee in kunt lopen voordat je tot je middel in het heldere, schone water staat, waardoor het strand dus ook zeer geschikt is voor kleine kinderen. Ook leuk voor kinderen in Senigallia is het kasteel Rocca Roveresca. Er zijn verschillende vertrekken te bezoeken zoals de eetzaal, keuken, smederij, stal, folterkamer, kanonnen en buiten staan enkele afweergeschutten opgesteld. Het kaartje geeft ook toegang tot het kleine theater tegenover het kasteel. Het kasteel is niet zo groot en prima in 45-60 minuten te zien. Bij het kasteel vindt jaarlijks het Summer Jamboree Festival plaats, waar Amerikaanse jaren ’40 en ’50 muziek en cultuur centraal staat.

Fossombrone
Fossombrone ligt op ca. 15 minuten rijden van La Giravolta. Een leuke stad met een regionale functie. Er is een grote markt op maandag en een prima winkelstraat, de corso. Boven de stad is een groot fort gelegen en een natuurgebied (Monte Cesane) waar je goed kunt wandelen (goed aangegeven routes). Even verderop is de ‘gola di Furlo’ een kloof waardoor vroeger de romeinse toegangsweg naar Rome liep. De resten daarvan kun je nog steeds zien.

Mondavio
Een werkelijke parel van de regio Marche is het prachtige dorpje Mondavio. Deze van oorsprong oude burchtstad wordt gekenmerkt door zijn prachtige ligging en het feit dat elementen van de oude vesting nog zo goed geconserveerd zijn. De prachtige authentieke uitstraling van het dorp is meer dan genoeg om eens te bezoeken. Mondavio is een prima voorbeeld van een burchtstad die er bovendien uitziet alsof de tand des tijds het dorp al eeuwen uit zijn zicht heeft verloren. Hiermee is Mondavio zeer de moeite van het bezoeken waard wanneer je in de regio Marche verblijft. Het kenmerkende fort dateert uit de vijftiende eeuw is zeker de moeite van het bezoeken waard. Een ander verborgen juweel van Mondavio is het prachtige theatertje dat zeker van binnen een aangename verassing is. Let op de prachtige balkons en de mooie beschilderingen die de wanden van het zaaltje en vooral het plafond opsieren. Binnen muren van de burcht was de ruimte natuurlijk beperkt en dit heeft geresulteerd in een prachtige knusse dorpskern van kleine woningen die de smalle straten flankeren. Hierdoor krijg je erg het gevoel alsof je een Italiaans dorpje binnenwandelt dat model heeft gestaan als authentieke trekpleister voor Italiaanse toeristendienst.

Parco Naturale Regionale Gola della Rossa e di Frasassi
Op ca. een uur rijden vanaf La Giravolta ligt het natuurpark Gola della Rossa e di Frasassi, ‘het groene hart van Le Marche’. Het park is beroemd om zijn grotten en magische onderwereld, maar ook om de mooie middeleeuwse dorpen en kerken. Speleologen beschouwen de kalkstenen grotten bij Frasassi als de mooiste van Europa. Het was pas na 1970 dat een groep speleologen dit labyrint van grotten, kristalheldere meren, kloven, scheuren en rotsformaties van bijna 19 km lang ontdekten. In 1974 werd het complex opengesteld voor het publiek. Er zijn ruimtes zo groot als kathedralen gevuld met schitterende formaties stalagmieten en stalactieten. Het enige wat je hoort is het onafgebroken gedrup van water dat in duizenden jaren dit natuurwonder heeft gevormd. Overal waar je kijkt glinstert het voor je ogen. De kleurrijke kristalafzettingen zijn werkelijk prachtig. Bij de nabijgelegen parkeerplaats kun je kaartjes kopen. De toegang tot de grotten is alleen toegankelijk per bus en onder begeleiding. Er zijn verschillende rondleidingen, van ruim 1 tot 3 uur.

Ancona
Ancona is de hoofdstad van Le Marche en ligt op ongeveer een uur rijden vanaf La Giravolta. Schilderachtig, zo laat Ancona zich waarschijnlijk het best omschrijven. Deze havenstad is gebouwd tegen de helling van de Monte Conero. De havenstad kijkt trots uit over de Adriatische Zee en wordt de laatste jaren steeds meer ontdekt door toeristen. Onder meer door de goede veerboot verbindingen met Kroatië of Griekenland. Sinds de Romeinse tijd is de havenstad uitgegroeid tot een belangrijk handelscentrum. Het waren de keizers Caesar en Trajanus die de stad versterkte en ontwikkelde tot een marinebasis. De oude stad staat vol met oude monumenten uit verschillende jaren van een lange rijke geschiedenis. Bijzonder is de Mole Vanvitelliana, ook wel bekend als de Lazzaretto van Ancona, een vijfhoek-vormig gebouw uit de 18e eeuw. Oorspronkelijk werd het gebruikt als een depot, een militair hospitaal en als quarantaine. Tegenwoordig herbergt het de Omero Tactile Museum en worden er voorstellingen en festivals georganiseerd. Een groot deel van het grondgebied rondom Ancona valt binnen het Regionaal park van de Conero. Dit prachtige gebied heeft uitgestrekte bossen, kliffen met uitzicht op zee, ongerepte natuur en diverse prachtige stranden. Mooiste kliffen zijn te vinden in Numana en Sirolo. Op ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Ancona ligt het stadje Loreto. Sinds de 14de eeuw is dit in Italië na Rome het belangrijkste bedevaartsoord.

Pesaro
Pesaro is de meest noordelijke stad van Le Marche en aan de zee gelegen, ongeveer 35 minuten rijden vanaf La Giravolta. Samen met Urbino vormt dit de hoofdstad van de provincie Pesaro e Urbino. In augustus vindt hier het bekende Rossini opera festival plaats. Natuurlijk een oud centrum met pleinen, mooie straatjes en veel winkels. Aan de voet van het natuurpark Monte San Bartolo gelegen waardoorheen de mooie weg richting Gabbice Mare loopt (de strada panoramica). Onderweg vind je verschillende mooie dorpjes en kun je afdalen naar diverse mooie baaitjes aan zee. Pesaro heeft tevens lange stranden. Leuk aan Pesaro is dat het historisch centrum aansluit op de boulevard. Een bezoek aan de eeuwen oude stad is dus goed te combineren met een duik in zee. Noemenswaardig is het nationale park ten noorden van de stad, een prachtig gebied voor wandelingen of fietstochten. Er zijn zelfs wandelroutes die u naar een aantal afgelegen stranden leiden. Pesaro staat bekend als een van de meest fietsvriendelijke steden van Italie, vanwege een nieuw fietspad dat als een ring rond de stad ligt.

Archeologisch park Suasa
Castelleone di Suasa staat bekend om het archeologische park van Suasa. Onder het middeleeuwse kasteel liggen de overblijfselen van de Romeinse gemeente Suasa van enkele eeuwen voor Christus. In 1987 is gestart met een archeologisch programma van opgravingen dat heeft geleid tot de ontdekking van de een oude basaltstraat, het handelsforum en een van de grootste amfitheaters van Le Marche. Het archeologische park ligt op slechts enkele minuten rijden vanaf La Giravolta.

Keuken

Het eten van Le Marche wordt beïnvloed door zowel de kust als het binnenland. Schalen met vlees, gegrild op houtskool, worden geserveerd in het achterland, terwijl gerechten van vers gevangen vis geserveerd worden in de restaurants aan de kust. In de herfst staan er vaak truffels op het menu - de stad Acqualagna is een van de belangrijkste centra in Italië voor truffels.

Wijn

Wijnliefhebbers zullen genieten van de in Le Marche geproduceerde wijnen zoals de Verdicchio, een droge witte wijn. Voor diegenen die liever rood drinken zijn er bijvoorbeeld de Rosso Conero wijnen uit het Conero gebied aan de kust.

Feesten

Le Marche is gastheer van een aantal bekende zomerfestivals die zich veelal richten op de muziek zoals het Rossini Opera Festival in Pesaro en het openlucht operafestival dat in de zomermaanden plaatsvindt in de arena sferesteria in Macerata.

Klimaat

De lente is een prachtige tijd om Le marche te ontdekken: de natuur ontluikt en de temperaturen zijn perfect voor een dagje sightseeing. De zomer is warm en droog, met temperaturen vaak meer dan 30 Het warme weer loopt vaak door tot in september. Tegen het einde van de maand en in oktober, worden de luchten scherper, een voorloper van het begin van de herfst.

Mobirise Website Builder

Vliegen naar Le Marche

Er zijn verschillende luchthavens waar u op kunt vliegen wanneer u op vakantie naar Le Marche gaat.

Voor het noorden kunt u vliegen op Bologna, dit kan zowel met Ryanair als met KLM. Het meest centrale vliegveld van Le Marche is Ancona. Voor heel Le Marche een prima oplossing. Met Ryanair kunt u goed op Ancona vliegen. Voor het zuiden kunt u eventueel ook kiezen voor de luchthaven Pescara. Ryanair vliegt ook op deze luchthaven. Vooral voor een korte vakantie naar Le Marche, bijvoorbeeld de voorjaars en herfstvakantie, is het vliegtuig een goede oplossing.

De volgende vluchten naar Le Marche zijn nu beschikbaar:

Amsterdam - Bologna (met KLM).

Weeze (dicht bij Nijmegen in Duitsland) - Bologna, Ancona, Pescara (met Ryanair).

Eindhoven - Bologna (met Transavia).

Rotterdam - Perugia (met Transavia).

Charleroi (Belgie) - Bologna, Ancona, Pescara (met Ryanair).


Adres

La Giravolta
+39 0721 977724
Via Giardino Campioli 10,
61038 Loc. Barchi, Terre Roveresche PU, Italy
info@lagiravolta.eu

Follow Us
Contact